Kỳ thi giáo viên giỏi cấp thpt năm học 2009-2010 đề thi môn: tiếng anh thời gian làm bài: 150 phút, không kể thời gian giao đề

doc4 trang | Chia sẻ: bobo00 | Lượt xem: 2426 | Lượt tải: 0download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Kỳ thi giáo viên giỏi cấp thpt năm học 2009-2010 đề thi môn: tiếng anh thời gian làm bài: 150 phút, không kể thời gian giao đề, để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC
———————
ĐỀ CHÍNH THỨC
KỲ THI GIÁO VIÊN GIỎI CẤP THPT NĂM HỌC 2009-2010
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH
Thời gian làm bài: 150 phút, không kể thời gian giao đề
————————
Lưu ý: Đề thi có 03 trang
A. PHẦN NHẬN THỨC CHUNG: 4 điểm
	Chủ đề năm học 2009-2010 được xác định là “Năm học đổi mới quản lý và nâng cao chất lượng giáo dục”.
	Đồng chí hãy nêu nhận thức của bản thân về chủ đề năm học.
	Qua việc nghiên cứu các văn bản hướng dẫn nhiệm vụ năm học 2009-2010 bậc trung học và thực tế giảng dạy, đồng chí hãy xác định nhiệm vụ của bản thân trong việc thực hiện tốt yêu cầu nâng cao chất lượng giáo dục
B. PHẦN KIẾN THỨC CHUYÊN MÔN: 16 điểm
I. LISTENING COMPREHENSION. (The recoding will play TWICE.)
Part 1. Questions 1 – 10.
You will hear an interview with Alan Burgers, who has just returned from the Arctic where he was filming polar bears. Complete the sentences with NO MORE THAN THREE WORDS. Write your answers onto the separate answer sheet.
FILMING POLAR BEARS
It took the team approximately (1)___ to make the film. Of all the places Alan went to, Alaska was the (2)___. Alan found that clothes made of (3)___ were best for keeping warm. The team disguised their camera equipment with (4)___ paint. Polar bears have a strong (5)___. In the summer, polar bears may lose as much as (6)___ of their body weight. Polar bears eat plants in order to obtain (7)___ to improve their usual diet. Baby polar bears can be seen playing in the snow from the month of (8)___. On an occasion, a polar bear almost managed to enter Alan’s (9)___. Alan is going to work on a number of (10)___ for university students.
Part 2. Questions 11 – 15.
You will hear part of an interview with a singer-songwriter called Nick Chalke, who is talking about his career. Choose the answer (A, B, C or D) which fits best according to what you hear. Write your answers onto the separate answer sheet.
11. What has recently helped Nick to produce so much work in a short space of time?
A. the thought of potential income	B. the opportunity to alter his image
C. a sense of artistic freedom	D. a change of instrument
12. Musicians who participated in the recording of Nick’s work were unhappy about _______.
A. the delay in receiving their fee	B. faults in the computer equipment
C. the lack of time allocated by the studio	D. restrictions on the type of instrument allowed
13. When he was offered a contract to work with younger pop singers, Nick felt _____.
A. dissatisfied with the terms of the agreement	B. unwilling to take his wife’s advice about it
C. sure that it wouldn’t be good for his career	D. worried about his ability to get the best deal
14. What does Nick say about the concept of ‘the blue’?
A. It can exist outside music.	B. It is easy to write songs about.
C. It is a popular genre for performers.	D. It provides a lucrative topic for music journalists.
15. When asked about writing songs, Nick says that he ___.
A. completes a song every morning	B. needs peace in order to compose
C. sometimes uses his children’s ideas	D. is often inspired by his local scenery
II. LEXICO-GRAMMAR
Questions 16 – 40 are incomplete sentences. Choose the answer (A, B, C or D) which best completes the sentence. Write your answers onto the separate answer sheet.
16. It is one of the most ____ books on the topics.
A. Interests	B. interested	C. interesting	D. interest
17. The trend toward shorter working hours ____.
A. continue	B. continues	C. continually	D. continuous
18. You need about forty different nutrients to stay ____.
A. health	B. healthy	C. healthily	D. healthiness
19. The ceiling fans were on, but unfortunately they only ___ the not, humid air.
A. stirred up	B. poured through	C. turned into	D. cut back
20. Dance is the subject of ____ movies playing over the holiday season.
A. none	B. any	C. hardly	D. several
21. From the turn of the century, concern for wildlife ____ to numerous international conservation programs.
A. lead	B. leads	C. has led	D. is leading
22. To vacation at that mountain resort, you must make reservations two to three months _____.
A. first	B. before hand	C. advanced	D. forward
23. Information listed in this timetable is subject to change without ____.
A. observation 	B. stress	C. presentation	D. notice
24. Mrs Barker gave a short speech after lunch to express her ____ for her retirement gift.
A. appeasement	B. applause 	C. apportionment	D. appreciation
25. Coral, popular for necklaces, _____ made of tiny sea animals.
A. and 	B. which	C. is	D. it
26. Participation in the program is ____, but often reaches ninety percent.
A. voluntary 	B. volunteer	C. voluntarily	D. volunteering
27. _____ in local bus service have brought increased standard of living to the area.
A. Lifts 	B. Progressions	C. Improvements	D. Elevations
28. Teachers are ____ that due to the new government regulations, there is to be no smoking in the school.
A. reminded 	B. respected	C. remembered	D. reacted
29. Computers are now part of ____ life.
A. every day	B. everyday	C. each day	D. another day
30. Mr. Dupt had no ___ how long it would take to prepare for the lecture.
A. knowledge 	B. thought	C. idea	D. opinion
31. This new project will help the school ____.
A. diversify 	B. clarify	C. intensify	D. modify
32. The boy did not do well in the class because ___.
A. he did bad 	B. he was not good studious	
C. he was bad a student	D. he failed to study properly
33. The more she worked, ____.
A. the less she achieved 	B. she achieved not enough
C. she did not achieve enough	D. she was achieving less
34. People all over the world are starving ____.
A. greater in numbers	B. in more numbers
C. more numerously	D. in greater numbers
35. John has not been able to recall where ___.
A. does she live 	B. she lives	C. did she live	D. lived the girl
36. She would have studied medicine if she _____ to a medical school.
A. could be able to enter 	B. had been admitted
C. was admitted	D. were admitted
37. It was not until she had arrived home ___ remembered her appointment with the doctor.
A. when she 	B. that she	C. and she	D. she
38. _____ received law degrees as today.
A. Never so many women have 	B. Never have so many women 
C. The women aren’t ever	D. Women who have never
39. Her grades have improved, but only ___.
A. in a small amount	B. very slightly 	C. minimum	D. some
40. Here ___ the notebook and report that I promised you last week.
A. is the 	B. are the	C. was the	D. has been a
III. USE OF ENGLISH
Questions 41-50. Read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each gap. Write your answer onto a separate answer sheet.
PROOF THAT SILENCE IS GOLDEN FOR STUDY
The combination of music and study has long been a source of disagreement between adults and children. Parents and teachers alike maintain that silence is important when learning, (41) _____ youngsters insist that their favourite sounds help them concentrate.
Now a study shows that the grown-ups have been (42) _____ all along. Psychologists in Florida tested how fast students wrote essays with and without music in the (43) _____. They found that the sounds (44) _____ progress down by about sixty words per hour. ‘This demonstrates clearly that it is difficult to (45) _____ with listening and writing at the same time,’ said Dr Sarah Randall. She also (46) _____ to the conclusion that it is a myth that instrumental music is less distracting than vocals. ‘All types of music (47) _____ the same effect,’ she said in her report. ‘One’s ability to pay attention and write fluently is likely to be (48) _____ by both vocal and instrumental music,’ she added.
Dr Randall claimed the research (49) _____ that the idea that music could improve performance was wrong. ‘Writing an essay is a complex (50) _____. You are recalling information and putting it in order. An additional stimulus in the form of music is bound to distract.’
41. A. whereas	B. unlike	C. besides	D. despite
42. A. precise	B. right	C. valid	D. true
43. A setting	B. background	C. surrounding	D. circumstances
44. A. slowed	B. reduced	C. lowered	D. decreased
45. A. manage	B. support	C. cope	D. stand
46. A. reached	B. drew	C. arrived	D. came
47. A. made	B. had	C. brought	D. kept
48. A. disturbed	B. interfered	C. bothered	D. shocked
49. A. pointed	B. displayed	C. demonstrated	D. presented
50. A. project	B. concern	C. scheme	D. task
IV. WRITING	 
The mass media, including television, radio and newspapers, have great influence in shaping people’s ideas. To what extent do you agree or disagree with this statement? Give reasons for your answer.
You should write about 250 words
- The end -
Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm
Họ và tên thí sinh  SBD 
SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC
——————
KỲ THI CHỌN GVG CẤP THPT NĂM HỌC 2009-2010
HƯỚNG DẪN CHẤM MÔN: TIẾNG ANH
————————
I. PHẦN NHẬN THỨC CHUNG: 4,0 điểm.
	-Đổi mới quản lý và nâng cao chất lượng GD là yêu cầu cấp bách trong giai đoạn hiện nay nhằm nâng cao chất lượng đào tạo nguồn nhân lực có chất lượng đáp ứng yêu cầu đẩy mạnh CNH-HĐH, hội nhập quốc tế; Đây cũng là nhiệm vụ thường xuyên lâu dài. (Nêu một vài hạn chế của công tác quản lý và chất lượng GD hiện nay). (1,0 đ)
	-Với mỗi giáo viên ngoài việc hoàn thành tốt các nhiệm vụ theo chức năng nhiệm vụ, cần thường xuyên làm tốt một số công việc sau:
	+Thường xuyên tu dưỡng đạo đức, học tập nâng cao trình độ chuyên môn nghiệp vụ; thực hiện tốt cuộc vận động “Học tập và làm theo tấm gương đạo đức Hồ Chí Minh” với giải pháp cụ thể của Ngành là thực hiện “Mỗi thầy cô giáo là tấm gương đạo đức, tự học và sáng tạo”. (1,0 đ)
	+Thực hiện đổi mới PPDH, theo yêu cầu trong hai năm học bắt đầu từ năm học 2009-2010 chấm dứt việc dạy học chủ yếu qua lối “đọc – chép”; trong năm học mỗi giáo viên có ít nhất một đổi mới PPDH. Đẩy mạnh ứng dụng CNTT trong đổi mới PPDH, trong năm học mỗi giáo viên làm được ít nhất một bài giảng điện tử. (1,0 đ)
	+Thực hiện tốt việc đổi mới KTĐG; thực hiện đánh giá theo chuẩn kiến thức kỹ năng; đánh giá đúng chất lượng thực, khắc phục triệt để tình trạng học sinh ngồi nhầm lớp; thực hiện công khai chất lượng GD; đổi mới KTĐG thúc đẩy việc đổi mới PPDH và cách học của học sinh. (1,0 đ) 
	Trên đây là những ý cơ bản, giáo viên có thể nêu thêm một số công việc khác. Giám khảo vận dụng cho điểm. 
B. PHẦN CHUYÊN MÔN (16,0 điểm):
Từ cầu 1 đến câu 50, mỗi câu đúng được 0.25 điểm.
Câu
Đáp án
Câu
Đáp án
Câu
Đáp án
Câu
Đáp án
1
8 months
14
A
27
C
40
B
2
coldest
15
B
28
A
41
A
3
wool
16
C
29
B
42
B
4
white
17
B
30
C
43
B
5
sense of smell
18
B
31
A
44
A
6
half
19
B
32
D
45
C
7
vitamins
20
B
33
A
46
D
8
April
21
C
34
D
47
B
9
tent
22
B
35
B
48
A
10
lectures
23
D
36
B
49
C
11
C
24
D
37
A
50
D
12
D
25
C
38
B
13
D
26
A
39
B
Phần IV: 3.5 điểm
Nội dung: 	0.5 điểm
(Bán sát nội dung trong chủ đề được cho, lập luận chặt chẽ, thống nhất)
Bố cục bài luận: 	1 điểm
(Gồm tối thiểu 4 đoạn: 1 đoạn mở bài, tối thiểu 2 đoạn phát triển ý, 1 đoạn kết luận;
Mỗi đoạn phải có câu chủ đề, các ý trong đoạn phát triển theo bố cục hợp lý)
Từ vựng: 	1 điểm
(Từ vựng phong phú, linh hoạt, diễn đạt đúng ý)
Cấu trúc câu: 	1 điểm
(Phong phú, đa dạng về cấu trúc diễn đạt)
—Hết—

File đính kèm:

  • doc05 Anh GVGTHPT 0910.doc