Bộ 4 đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm học 2016-2017 (Có đáp án)

pdf24 trang | Chia sẻ: thienbinh2k | Ngày: 20/07/2023 | Lượt xem: 163 | Lượt tải: 0download
Bạn đang xem trước 20 trang mẫu tài liệu Bộ 4 đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh Lớp 12 - Năm học 2016-2017 (Có đáp án), để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
 1 
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO 
TỈNH YÊN BÁI 
(Đề gồm 5 trang) 
KÌ THI THỬ THPT QUỐC GIA 
Năm học 2016 - 2017 
Môn: Tiếng Anh 
Thời gian làm bài: 60 phút 
 Mã đề thi 135 
Họ, tên thí sinh:........................................................ Số báo danh:............................ 
MULTIPLE CHOICE 
Mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs 
from the other three in pronunciation in each of the following questions. 
Question 1: A. amuses B. purses C. blouses D. pleases 
Question 2:A. picked B. scanned C. pushed D. watched 
Mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other 
three in the position of the primary in each of the following questions. 
Question 3: A. intersting B. surprising C. amusing D. successful 
Question 4: A. residence B. maximum C. regional D. establish 
Choose the underlined word or phrase marked A, B, C, or D in each sentence that needs correcting. 
Question 5: Thousands of years ago, the Sahara had water enough so that people and animals were able to 
survive on the edge of the desert. 
A. Thousands of years ago B. water enough C. were able to D. the desert 
Question 6: Your trip to Dalat sounds absolutely fascinated. I’d love to go there. 
A. to B. sounds C. fascinated D. there 
Question 7: Transplanting organs such hearts and kidneys had proved easier than transplanting muscles. 
A. such B. proved C. easier D. muscles 
Mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the 
lollowing questions. 
Question 8: I haven’t met him again since we_______school ten years ago. 
A. have left B. leave C. left D. had left 
Question 9: Many people will be out of ________ if the factory is closed. 
A. career B. job C. profession D. work 
Question 10: Many young people have objected to ________marriage, which is decided by the parents of 
the bride and groom. 
A. agreed B. shared C. contractual D. sacrificed 
Question 11: Canned food is not as healthy as fresh food,_______? 
A. isn’t it B. doesn’t it C. is it D. does it 
Question 12: There will be _______ jobs for people because some robots will do the same jobs as people. 
A. fewer B. less C. much D. many 
Question 13: Candidates are requested to ______ the form to the admissions officer by July 25th. 
A. fill out B. show up C. pass over D. hand in 
Question 14: _______ is increasing, which results from economic crisis. 
A. Employment B. Unemployed C. Unemployment D. Employ 
Question 15: Tony Blair is believed __________ for Liverpool last week. 
A. having left B. to have left C. to leave D. leaving 
Question 16: I believe that judges should be independent _______the government. 
 2 
A. to B. from C. with D. on 
Question 17: _________, he felt so unhappy and lonely. 
A. In spite of his being wealth B. Rich as was he 
C. Rich as he was D. Despite his wealthy 
Question 18: He often tells the children _______ when they play water sports. 
A. to be careful with B. not be careless C. to be careful D. be careful 
Question 19: According to ______ people, most animal and plant species on earth will soon die out. 
A. optimists B. pessimistic C. pessimists D. optimistic 
Mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the most suitable response to 
complete each of the following exchanges. 
Question 20: Peter: “May I come in? Tom: “__________” 
A. Feel free B. Yes, no problem 
C. You’re welcome D. Sorry, let’s wait 
Question 21: A: “What a lovely house you have!” B: “____________” 
A. No problem B. Thank you. Hope you’ll drop in. 
C. Of course not, it not costly. D. I think so. 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to 
the underlined word(s) in each of the following questions. 
Question 22: Students are expected to always adhere to school regulation. 
A. question B. violate C. disragard D. follow 
Question 23: Thanks to better health care, there are more and more centenarians nowadays. 
A. children whose parents can't afford their schooling 
B. children who die at birth 
C. people who live 100 years or more 
D. people who suffer from fatal diseases 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is 
OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. 
Question 24: We managed to get to school in time despite the heavy rain. 
A. earlier than a particular moment B. later than expected 
C. earlier enough to do something D. as long as expected 
Question 25: A chronic lack of sleep may make us irritable and reduces our motivation to work. 
A. uncomfortable B. miserable C. responsive D. calm 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning 
to each of the following questions. 
Question 26: Without her teacher’s advice, she would never have written such a good essay. 
A. Her teacher advised him and she didn’t write a good essay. 
B. Her teacher advise her and she didn’t write a good essay. 
C. She wrote a good essay as her teacher gave her some advice. 
D. If her teacher didn’t advise her, she wouldn’t write such a good essay. 
Question 27: She raised her hand high so that she could attract her teacher’s attention. 
A. Because her teacher attracted her, she raised her hand again. 
B. Though she raised her hand high, she couldn’t attract her teacher’s attention. 
C. To attract her teacher’s attention, she raised her hand high. 
D. She had such a high raising of hand that she failed to attract her teacher’s attention. 
 3 
Question 31: A. illiterate B. co-educational C. academic D. theoretical 
Question 32: A. comprehensive B. prep C. undergraduate D. public 
Question 33: A. schedules B. license C. service D. scholarship 
Question 34: A. agonize B. study C. reflect D. hesitate 
Question 35: A. arguing B. discussing C. talking D. chating 
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the 
correct answer to each of the questions from 36 to 42. 
 In early civilization, citizens were educated informally, usually within the family unit. Education 
meant simply learning to live. As civilization became more complex, however, education became more 
formal, structured, and comprehensive. Initial efforts of the ancient Chinese and Greek societies 
concentrated solely on the education of males. The post-Babylonian Jews and Plato were exceptions to 
this pattern. Plato was apparently the first significant advocate of the equality of the sexes. Women, in his 
ideal state, would have the same rights and duties and the same educational opportunities as men. This 
aspect of Platonic philosophy, however, had little or no effect on education for many centuries, and the 
concept of a liberal education for men only, which had been espoused by Aristotle, prevailed. 
 In ancient Rome, the availability of an education was gradually extended to women, but they were 
taught separately from men. The early Christians and medieval Europeans continued this trend, and 
Question 28: There is something about that man’s face that strikes me as very familiar.
A. That man’s face hit me in a familiar way.
B. That man has something that strikes me in the face.
C. I think I have seen that man somewhere before.
D. Something about that man’s face makes me familiar.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each 
pair of sentence in the following questions.
Question 29: I had never seen her before. However, I recognized her from a photograph.
A. Although I had never seen her before, I recognized her from a photograph.
B. I recognized her from a photograph before I had never seen her.
C. Although I had never seen her before but I recognized her from a photograph.
D. After I had seen her, I recognized her from a photograph.
Question 30: No member in the team came to his birthday party. But Julia did come.
A. Julia was the only member in the team to come to his birthday party.
B. Not only did Julia come to his birthday party but also other members did.
C. Julia was one of the members who came to his birthday party.
D. Every member in the team came to his birthday party.
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the 
correct word for each of the blanks.
CHILD PRODIGIES
Occasionally a young child with very advanced (31)____abilities is admitted to university. These children 
are of course genius, or prodigies. Typically, they began their (32)____studies at university before they are 
fifteen years old. After finishing their first degree, they usually sail through it in a year or two- they 
continue to do postgraduate studies in a specialized field of medicine or science. Many of these
talented youngsters receive (33)_____from very prestigious educational institutions to help pay for their 
studies. Some of the older students dislike being taught in seminars with a child prodigy. They find it 
rather annoying when someone so young excels at the subject so easily while they (34)_____over their 
course. Others, however, benefits from the experience of (35)____their subject with a child prodigy. The 
tutors who runs the seminars, however, generally enjoy having such gifted students.
 4 
single-sex schools for the privileged through classes prevailed through the Reformation period. Gradually, 
however, education for women, in a separate but equal basis to that provided for men, was becoming a 
clear responsibility of society. Martin Luther appealed for civil support of schools for all children. Al the 
Council of Trent in the 16th century, the Roman Catholic Church encouraged the establishment of free 
primary schools for children of all classes. The concept of universal primary education, regardless of sex, 
had been born, but it was still in the realm of the single-sex school. 
 In the late 19th and early 20th centuries, co-education became a more widely applied principle of 
educational philosophy. In Britain, Germany, and the Soviet Union the education of boys and girls in the 
same classes became an accepted practice. Since World War II, Japan and the Scandinavian countries have 
also adopted relatively universal co-educational systems. The greatest negative reaction to co-education 
has been felt in the teaching systems of the Latin countries, where the sexes have usually been separated at 
both primary and secondary levels, according to local conditions. 
A number of studies have indicated that girls seem to perform better overall and in science in particular. In 
single-sex classes, during the adolescent years, pressure to conform to stereotypical female gender roles 
may disadvantage girls in traditionally male subjects, making them reluctant to volunteer for experimental 
work while taking part in lessons. In Britain, academic league tables point to high standards achieved in 
girls’ schools. Some educationalists, therefore, suggest segregation of the sexes as a good thing, 
particularly in certain areas, and a number of schools are experimenting with the idea. 
Question 36: Ancient education generally focused its efforts on __________. 
A. young people only B. on male learners C. both sexes D. female learners 
Question 37: Education in early times was mostly aimed at __________. 
A. teaching skills B. learning new lifestyles 
C. learning to live D. imparting survival skills 
Question 38: The first to support the equality of the sexes was __________. 
A. the Chinese B. the Jews C. Plato D. the Greek 
Question 39: The word “informally” in this context mostly refers to an education occurring __________. 
A. in a department B. in classrooms C. ability D. outside the school 
Question 40: When education first reached women, they were __________. 
A. separated from men B. locked up in a place with men 
C. deprived of opportunities D. isolated from a normal life 
Question 41: When the concept of universal primary education was introduced, education __________. 
A. was intended for all the sexes B. was given free to all 
C. was intended to leave out female learners D. focused on imparting skills 
Question 42: Co-education was negatively responded to in __________. 
A. conservative countries B. Japan 
C. South American countries D. the Scandinavian countries 
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the 
correct answer to each of the questions from 43 to 50. 
Noise is unwanted sound and is among the most pervasive pollutants today. Noise from road 
traffic, jet planes, jet skis, garbage trucks, construction equipment, manufacturing processes, lawn 
mowers, leaf blowers, and boom boxes, to name a few, are among the unwanted sounds that are routinely 
broadcast into the air. 
The problem with noise is not only that it is unwanted, but also that it negatively affects human 
health and well-being. Problems related to noise include hearing loss, stress, high blood pressure, sleep 
loss, distraction and lost productivity, and a general reduction in the quality of life and opportunities for 
tranquillity. 
 5 
We experience noise in a number of ways. On some occasions, we can be both the cause and the 
victim of noise, such as when we are operating noisy appliances or equipment. There are also instances 
when we experience noise generated by others just as people experience second-hand smoke. While in 
both instances, noises are equally damaging, second-hand noise is more troubling because it 
has negative impacts on us but is put into the environment by others, without our consent. 
The air into which second-hand noise is emitted and on which it travels is a “commons”, a public 
good. It belongs to no one person or group, but to everyone. People, businesses, and organizations, 
therefore, do not have unlimited rights to broadcast noise as they please, as if the effects of noise were 
limited only to their private property. On the contrary, they have an obligation to use the commons in ways 
that are compatible with or do not detract from other uses. 
People, businesses, and organizations that disregard the obligation to not interfere with others' use 
and enjoyment of the commons by producing noise pollution are, in many ways, acting like a bully in a 
school yard. Although perhaps unknowingly, they nevertheless disregard the rights of others and claim for 
themselves rights that are not theirs. 
We have organized to raise awareness of noise pollution and help communities take back the commons 
from those acting like bullies. Our efforts include building a library of resources and tools concerning 
noise pollution, establishing links to other groups that have similar collections, establishing networks 
among local noise activists, assisting communities and activists who are working to reduce noise 
pollution, and monitoring and advocating for stronger noise controls. 
Question 43: It is stated in the passage that all of the following are things the noise comes from EXCEPT 
______. 
A. Television, radio B. Lawn mower, leaf blowers 
C. Road traffic, garbage trucks D. Jet planes, watercraft 
Question 44: It can be inferred from the passage that the effects of noise pollution on the human body are 
that ______. 
A. people get accustomed to ear and heart diseases B. people focus mainly on hearing 
C. people are sensitive about everything around D. people have difficulty falling asleep 
Question 45: The word “negative” in paragraph 3 is opposite in meaning to ______. 
A. assertive B. penetrative C. relative D. positive 
Question 46: Which of the following is supposed to be way to reduce noise pollution? 
A. cooperation with other noise activists 
B. fining people who break laws in noise regulation 
C. construction of large projects along roads 
D. prohibiting public transport during peak hours 
Question 47: The word “it” in paragraph 4 refers to ______. 
A. second-hand noise B. a public good C. effect of noise D. the air 
Question 48: The word “disregard” in paragraph 5 could be best replaced by which of the following? 
A. ignore B. obey C. invade D. disturb 
Question 49: Which of the following is NOT true according to the passage? 
A. Noise that is experienced by people who did not produce it is called second-hand noise. 
B. People’s enjoyment of the commons by producing noise pollution is regarded as a bully. 
C. Noise is one of the most common contaminants nowadays. 
D. People intentionally make noise when they work. 
Question 50: Which of the following best describes the author’s tone in the passage? 
A. Incentive B. Explanatory C. Cynical D. Provocative 
----------- HẾT ---------- 
 6 
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO 
TỈNH YÊN BÁI 
KÌ THI THỬ THPT QUỐC GIA 
Năm học 2016 - 2017 
Môn: Tiếng Anh 
ĐÁP ÁN CÁC MÃ ĐỀ 
Mã đề 135 
1. B 2. B 3. A 4. D 5. B 6. C 7. A 8. C 9. D 10. C 
11. C 12. A 13. D 14. C 15. B 16. B 17. C 18. C 19. B 20. A 
21. B 22. D 23. C 24. B 25. D 26. D 27. C 28. C 29. A 30. A 
31. C 32. C 33. D 34. A 35. B 36. B 37. C 38. C 39. D 40. A 
41. A 42. C 43. A 44. D 45. D 46. A 47. B 48. A 49. D 50. B 
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA 
 TỈNH YÊN BÁI Năm học 2016- 2017 
 ( Đề thi gồm 5 trang ) Môn : Tiếng Anh 
 ( Thời gian làm bài 60 phút) 
Họ tên thí sinh: . . . . .. . . . . . .. . . . . . .. . . . . . . . . .. Số báo danh .. . . . .. . . . .. Mã đề số : 123 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part 
differs from the other three in pronunciation in each of the following questions: 
Question 1. A. humor B. honest C. human D. horror 
Question 2 . A. reserved B. locked C. forced D. touched 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the 
other three in the position of primary stress in each of the following questions: 
Question 3: A. machine B. effective C. even D. become 
Question 4: A. temperature B. station C. biography D. running 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part differs that 
needs correction in each of the following questions: 
Question 5. Caroline refused taking the job given to her because the salary was not good. 
 A B C D 
Question 6. Each of the members of the group were made to write a report every week 
 A B C D 
Question 7. 
The tourist guide only had a twenty-dollars bill with her when she landed at the airport 
 A B C D 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer in each of the 
following questions 
Question 8. Did the principal congratulate the school teacher. the championship? 
A. about winning B. for winning C. to win D. on winning 
Question 9. We were rather late, but fortunately there were some tickets. 
A. to leave B. left C. leaving D. having left 
Question 10: We hope to have the law .by December. 
A. pass B. to pass C. passing D. passed 
Question 11: Is English a compulsory subject or a(n).one at high school here? 
A. obligatory B. mandatory C. obliging D. optional 
Question 12: I wish I Bob the money; he spent it all gambling. 
A. didn't lend B. wouldn't lend C. hadn't lent D.weren't lending 
Question 13: Having read the passage three times, . 
A. it was difficult for me to understand B. I still couldn't understand its main idea 
C. the main idea of it was not clear to me D. it made me confused about its main idea 
Question 14: The acronym of UNESCO comes from .. 
A. United Nations Education, Scientific and Culture Organisation 
B. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation 
C. United Nations Education, Science and Cultural Organisation 
D. United Nations Educational, Science and Cultural Organisation 
Question 15: He walked silently . wake the other people. 
A. to not B. to avoid C. so as to not D. in order not to 
Question 16: Using laser beams to cure illness requires .. 
A. certainty B. accuracy C. access D. necessity 
Question 17: I . that they disliked me, so I was upset. 
A. overweight B. overheard C. overcame D. overdose 
Question 18: The boss asked his secretary to . the figures and calculation again. 
A. go over B. go on C. go away D. go up 
Question 19: The orator stopped for a while and then  speaking. 
A. went on B. went up C. went off D. went away 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to 
complete each of the following exchanges 
Question 20: “ I can’t speak English well enough to apply for that post” 
“ ” 
 A. Me neither B. Me too C. Me either D.Me also 
Question 21: “ Our team has just won the last foot ball match” “ .” 
 A. Good idea. Thanks for the news B. Yes, I guess it’s very good 
 C. Well, that’s very surprising! D . Yes, it’s our pleasure 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in 
meaning to the underlined word(s) in each of the following questions 
Question 22: The yearly growth of the gross national product is often used as an indicator of a 
nation's economy. 
A. annual B. Irrefutable C. Tentative D. routine 
Question 23: People are busy buying gifts, cleaning and decorating the house and cooking 
traditional foods to welcome Tet holiday now. 
A. favorite B. important C. customary D. national 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in 
meaning to the underlined word(s) in each of the following questions 
Question 24 : Names of people in the book were changed to preserve anonymity. 
A. confirmation B. agree C. admission D. reveal 
Question 25: . Their classmates are writing letters of acceptance 
A. cover B. refusal C. conserve D. presume 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in 
meaning to each of the following questions 
Question 26 : There is a rumour that the chairman is planning to retire early. 
A. Retiring early is what the chairman has planned. 
B. The chairman is rumoured that he is planning to retire early. 
C. People rumored that the chairman planned to retire early. 
D. It is rumoured that the chairman is planning to retire early. 
Question 27: "I will pay back the money, Linda," said Helen. 
A. Helen offered to pay Linda the money back. 
B. Helen suggested paying back the money to Linda. 
C. Helen promised to pay back Linda's money. 
D. Helen apologized to Linda for borrowing her money. 
Question 28: Tom said to himself, "Why haven't I thought of this before?" 
A. Tom wondered why he didn't think of that before. 
B. Tom wondered why he hadn't thought of that before. 
C. Tom asked himself why he hadn't thought of this before. 
D. Tom asked himself why he didn't think of this before. 
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines 
each pair of sentences in the following questions 
Question 29: Nam worked very hard. He didn’t pass the exam. 
A.Despite Nam worked very hard, he didn’t pass the exam. 
B. Because Nam worked very hard, he didn’t pass the exam. 
C. Because of Nam worked very hard, he didn’t pass the exam. 
D. Hard as Nam worked, he didn’t pass the exam. 
Question 30: There are a lot of people in the office. They want to talk to you. 
A. There are a lot of people in the office which want to talk to you. 
B. There are a lot of people in the office whose want to talk to you. 
C. There are a lot of people in the office who want to talk to you. 
D. There are a lot of people in the office whom want to talk to you. 
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate 
the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35 
In Japan, politeness and good manners are very important and business meetings are very 
formal. Business cards are also important and they (31)..these at the beginning of 
a meeting. They always look at them carefully, so you should do the same as they might 
think you're rude if you don't. A lot of communication is non-verbal. They are very good 
listeners and may ask a lot of questions to (32)..they understand everything. In a 
conversation they wait longer before they reply than westerners do, so it's important 
(33).speak in those long pauses but to wait for their reply. In their culture it's rude to 
ask direct questions or to say 'No' or 'I disagree'. In business it takes a long time to 
(34).a decision because they have to ask everyone in the company. When they 
say 'Yes' it may mean 'I understand', not 'I agree', and when they smile it might be because 
they don't know (35)to say. 
Question 31 A. exchange B. change C. purchase D. barter 

File đính kèm:

  • pdfbo_4_de_thi_thu_thpt_quoc_gia_mon_tieng_anh_lop_12_nam_hoc_2.pdf
Đề thi liên quan