Đề minh họa thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2017 (Có đáp án)

pdf7 trang | Chia sẻ: thienbinh2k | Ngày: 20/07/2023 | Lượt xem: 222 | Lượt tải: 1download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Đề minh họa thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2017 (Có đáp án), để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
Page 1 of 7 
ĐỀ THI MINH HỌA 
(Đề thi có 05 trang) 
KỲ THI TRUNG HỌC PHỔ THÔNG QUỐC GIA NĂM 2017 
Môn: TIẾNG ANH 
Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs 
from the other three in pronunciation in each of the following questions. 
Question 1: A. practiced B. stamped C. indulged D. accomplished 
Question 2: A. friends B. tunes C. clubs D. stamps 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three 
in the position of primary stress in each of the following questions. 
Question 3: A. buffalo B. dinosaur C. elephant D. mosquito 
Question 4: A. relate B. protect C. compose D. settle 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction 
in each of the following questions 
Question 5: Although smokers are aware that smoking is harmful to their health, they can’t get rid it. 
 A B C D 
Question 6: Even though the extremely bad weather in the mountains, the climbers decided not to cancel 
 A B C 
their climb. 
 D 
Question 7: Bill was about average in performance in comparison with other students in his class. 
 A B C D 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the 
following questions. 
Question 8: We couldn’t fly ______ because all the tickets had been sold out. 
 A. economics B. economy C. economical D. economic 
Question 9: “Buy me a newspaper on your way back, ______?” 
A. will you B. can’t you C. do you D. don’t you 
Question 10: My mother told me to ______ for an electrician when her fan was out of order. 
 A. turn B. rent C. send D. write 
Question 11: She had to hand in her notice ______ advance when she decided to leave the job. 
A. in B. from C. with D. to 
Question 12: There was nothing they could do ______ leave the car at the roadside where it had broken 
down. 
A. unless B. instead of C. than D. but 
Question 13: Through an ______, your letter was left unanswered. 
Page 2 of 7 
A. overcharge B. overtime C. oversight D. overtone 
Question 14: There should be an international law against ______. 
A. reforestation B. forestry C. afforestation D. deforestation 
Question 15: Susan’s doctor insists ______ for a few days. 
A. her resting B. that she rest C. her to rest D. that she is resting 
Question 16: “This library card will give you free access ______ the Internet eight hours a day.” 
 A. to B. in C. on D. from 
Question 17: The United States consists of fifty states, ______ 
has its own government. 
A. they each B. each of which C. hence each D. each of that 
Question 18: The forecast has revealed that the world’s reserves of 
fossil fuel will have ______ by 2015. 
A. run out B. taken over C. caught up D. used off 
Question 19: He was too sure of himself to pay ______ to the warnings against the danger. 
A. notice B. attention C. respect D. recognition 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete 
each of the following exchanges. 
Question 20: – “How do you like your steak done?” 
– “ ______.” 
A. Very much B. Well done C. Very little D. I don’t like it much 
Question 21: John: “Do you think that we should use public transportation to protect our environment?” 
 Laura: “______” 
A. There’s no doubt about it. C. Of course not. You bet! 
 B. Well, that’s very surprising. D. Yes, it’s an absurd idea. 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the 
underlined word(s) in each of the following questions. 
Question 22: I’ll take the new job whose salary is fantastic. 
A. reasonable B. wonderful C. pretty high D. accept 
Question 23: I could see the finish line and thought I was home and dry. 
A. successful B. hopeless C. hopeful D. unsuccessful 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to 
the underlined word(s) in each of the following questions. 
Question 24: I clearly remember talking to him in a chance meeting last summer. 
 A. unplanned B. intention C. deliberate D. odd 
Question 25: The International Organizations are going to be in a temporary way in the country. 
 A. soak B. permanent C. complicated D. guest 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to 
each of the following questions. 
Page 3 of 7 
Question 26: “Why don’t you reply to the President’s offer right now?” said Mary to her husband. 
A. Mary ordered her husband to reply to the President’s offer right now. 
B. Mary suggested that her husband should reply to the President’s offer without delay. 
C. Mary told her husband why he didn’t reply to the President’s offer then. 
D. Mary wondered why her husband didn’t reply to the President’s offer then. 
Question 27: She said, “John, I’ll show you round my city when you’re here.” 
A. She organized a trip round her city for John. 
B. She planned to show John round her city. 
C. She made a trip round her city with John. 
D. She promised to show John round her city. 
Question 28: The film didn’t come up to my expectations. 
 A. The film was as good as I expected. 
B. I expected the film to end more abruptly. 
C. The film fell short of my expectations. 
D. I expected the film to be more boring. 
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each 
pair of sentences in the following questions. 
Question 29: The holiday was so expensive. We could only afford five days. 
A. It was such an expensive holiday that we could only afford five days. 
B. The holiday was dirt cheap, so we could afford more than five days. 
C. So expensive was a five-day holiday that we could hardly afford it. 
D. A five-day holiday wasn’t cheap, so we couldn’t afford it. 
Question 30: The basketball team knew they lost the match. They soon started to blame each other. 
A. As soon as they blamed each other, the basketball team knew they lost the match. 
B. No sooner had the basketball team started to blame each other than they knew they lost the 
match. 
C. Not only did the basketball team lose the match but they blamed each other as well. 
D. Hardly had the basketball team known they lost the match when they started to blame each 
other. 
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the 
correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35. 
Some time ago, scientists began experiments to find out (31)______ it would be possible to set up 
a “village” under the sea. A special room was built and lowered (32)______ the water of Port Sudan in 
the Red Sea. For 29 days, five men lived at a depth of 40 feet. At a (33)______ lower level, another two 
divers stayed for a week in a smaller “house”. On returning to the surface, the men said that they had 
experienced no difficulty in breathing and had (34)______ many interesting scientific observations. The 
captain of the party, Commander Cousteau, spoke of the possibility of (35)______ the seabed. He said 
that some permanent stations were to be set up under the sea, and some undersea farms would provide 
food for the growing population of the world. 
Question 31: A. which B. what C. how D. whether 
Page 4 of 7 
Question 32: A. underneath B. into C. down D. below 
Question 33: A. any B. more C. much D. some 
Question 34: A. made B. exercised C. caught D. done 
Question 35: A. implanting B. transplanting C. growing D. cultivating 
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the 
correct answer to each of the questions from 36 to 42. 
Probably the most famous film commenting on the twentieth-century technology is Modern 
Times, made in 1936. Charlie Chaplin was motivated to make the film by a reporter who, while 
interviewing him, happened to describe the working conditions in industrial Detroit. Chaplin was told that 
healthy young farm boys were lured to the city to work on automotive assembly lines. Within four or five 
years, these young men’s health was destroyed by the stress of work in the factories. 
The film opens with a shot of a mass of sheep making their way down a crowded ramp. 
Abruptly, the film shifts to a scene of factory workers jostling one another on their way to a 
factory. However, the rather bitter note of criticism in the implied comparison is not sustained. It is 
replaced by a gentle note of satire. Chaplin prefers to entertain rather than lecture. 
 Scenes of factory interiors account for only about one-third of Modern Times, but they contain 
some of the most pointed social commentary as well as the most comic situations. No one who has seen 
the film can ever forget Chaplin vainly trying to keep pace with the fast-moving conveyor belt, almost 
losing his mind in the process. Another popular scene involves an automatic feeding machine brought to 
the assembly line so that workers need not interrupt their labor to eat. The feeding machine malfunctions, 
hurling food at Chaplin, who is strapped in his position on the assembly line and cannot escape. This 
serves to illustrate people’s utter helplessness in the face of machines that are meant to serve their 
basic needs. 
Clearly, Modern Times has its faults, but it remains the best film treating technology within a 
social context. It does not offer a radical social message, but it does accurately reflect the sentiment of 
many who feel they are victims of an over-mechanised world. 
Question 36: According to the passage, Chaplin got the idea for Modern Times from ______. 
A. a movie B. a conversation C. a newspaper D. fieldwork 
Question 37: The young farm boys went to the city because they were ______. 
A. promised better accommodation B. driven out of their sheep farm 
C. attracted by the prospect of a better life D. forced to leave their sheep farm 
Question 38: The phrase “jostling one another” in the third paragraph is closest in meaning to 
“______”. 
A. jogging side by side B. pushing one another 
C. hurrying up together D. running against each other 
Question 39: According to the passage, the opening scene of the film is intended ______. 
A. to reveal the situation of the factory workers 
B. to introduce the main characters of the film 
C. to produce a tacit association 
D. to give the setting for the entire plot later 
Question 40: The word “vainly” in the fourth paragraph is closest in meaning to 
“______”. 
Page 5 of 7 
A. recklessly B. carelessly C. hopelessly D. effortlessly 
 Question 41: According to the author, about two-thirds of Modern Times ______. A. entertains the 
audience most B. is rather discouraging 
C. was shot outside a factory D. is more critical than the rest 
Question 42: The author refers to all of the following notions to describe Modern Times EXCEPT 
“______”. 
A. satire B. entertainment C. criticism D. revolution 
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the 
correct answer to each of the questions from 43 to 50. 
Very few people in the modern world obtain their food supply by hunting and gathering in the 
natural environment surrounding their homes. This method of harvesting from nature’s provision is the 
oldest known subsistence strategy and has been practised for at least the last two million years. It was, 
indeed, the only way to obtain food until rudimentary farming and the domestication of wild animals 
were introduced about 10,000 years ago. 
Because hunter-gatherers have fared poorly in comparison with their agricultural cousins, their 
numbers have dwindled, and they have been forced to live in marginal environments, such as deserts and 
arctic wastelands. In higher latitudes, the shorter growing seasons have restricted the availability of plant 
life. Such conditions have caused a greater dependence on hunting, and on fishing along the coasts and 
waterways. The abundance of vegetation in the lower latitudes of the tropics, on the other hand, has 
provided a greater opportunity for gathering a variety of plants. In short, the environmental differences 
have restricted the diet and have limited possibilities for the development of subsistence societies. 
Contemporary hunter-gatherers may help us understand our prehistoric ancestors. We know from 
the observation of modern hunter-gatherers in both Africa and Alaska that a society based on hunting and 
gathering must be very mobile. While the entire community camps in a central location, a smaller party 
harvests the food within a reasonable distance from the camp. When the food in the area has become 
exhausted, the community moves on to exploit another site. We also notice seasonal migration patterns 
evolving for most hunter-gatherers, along with a strict division of labor between the sexes. These patterns 
of behavior may be similar to those practised by mankind during the Paleolithic Period. 
Question 43: The word “domestication” in the first paragraph mostly means ______. 
A. hatching and raising new species of wild animals in the home 
B. adapting animals to suit a new working environment 
C. teaching animals to do a particular job or activity in the home 
D. making wild animals used to living with and working for humans 
Question 44: According to the passage, subsistence societies depend mainly on ______. 
A. agricultural products B. hunter-gatherers’ tools 
C. nature’s provision D. farming methods 
Question 45: In the lower latitudes of the tropics, hunter-gatherers ______. 
A. have better food gathering from nature B. can free themselves from hunting 
C. harvest shorter seasonal crops D. live along the coasts and waterways for fishing 
 Question 46: According to the passage, studies of contemporary subsistence societies can provide a 
______. 
A. further understanding of prehistoric times 
Page 6 of 7 
B. broader vision of prehistoric natural environments 
C. further understanding of modern subsistence societies 
D. deeper insight into the dry-land farming 
Question 47: The word “conditions” in the second paragraph refers to ______. 
A. the environments where it is not favorable for vegetation to grow 
B. the situations in which hunter-gatherers hardly find anything to eat 
C. the places where plenty of animals and fish can be found 
D. the situations in which hunter-gatherers can grow some crops 
Question 48: According to the passage, which of the following is NOT mentioned? 
A. The number of hunter-gatherers decreases where farming is convenient. 
B. Hunting or fishing develops where there are no or short growing seasons. 
C. Harvesting from the natural environment had existed long before farming was taken up. 
D. The environmental differences produce no effect on subsistence societies. 
Question 49: According to the author, most contemporary and prehistoric hunter-gatherers share ______. 
A. only the way of duty division B. some restricted daily rules 
C. some methods of production D. some patterns of behavior 
Question 50: Which of the following would serve as the best title of the passage? 
A. Hunter-gatherers: Always on the Move 
B. Hunter-gatherers and Subsistence Societies 
C. Evolution of Humans’ Farming Methods 
D. A Brief History of Subsistence Farming 
____________The end____________ 
Page 7 of 7 
KEYS 
1. C 2. D 3. D 4. D 5. D 
6. A 7. C 8. B 9. A 10. C 
11. C 12. D 13. C 14. D 15. B 
16. A 17. B 18. A 19. B 20. B 
21. A 22. B 23. A 24. C 25. B 
26. B 27. D 28. C 29. A 30. D 
31. D 32. B 33. C 34. A 35. D 
36. B 37. C 38. B 39. C 40. C 
41. C 42. D 43. D 44. C 45. A 
46. A 47. A 48. D 49. D 50. B 

File đính kèm:

  • pdfde_minh_hoa_thi_thpt_quoc_gia_mon_tieng_anh_nam_2017_co_dap.pdf
Đề thi liên quan