Đề cương ôn thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh Lớp 11 THPT (Có đáp án)

pdf9 trang | Chia sẻ: thienbinh2k | Ngày: 20/07/2023 | Lượt xem: 167 | Lượt tải: 0download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Đề cương ôn thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh Lớp 11 THPT (Có đáp án), để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
1ĐỀ CƯƠNG
ÔN THI
KỲ THI CHỌN HSG LỚP 11 THPT
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH
(Dành cho học sinh THP không chuyên)
Thời gian thi: 180 phút, không kể thời gian giao đề
PART I: LISTENING
Section 1. Complete the form below. Write ONE WORD AND/ OR A NUMBER for each answer.
Rented properties customer’s requirements
Name: Steven Godfrey
Example:
No. of bedrooms:
Answer:
Four
Preferred location: In the _______________ (1) area of town
Maximum monthly rent: £ ________________ (2)
Length of let required: __________________ (3)
Starting: September 1st
Complete the table below. Write ONE WORD AND/ OR A NUMBER for each answer.
Address Rooms Monthly rent Problem
Oakington Avenue Living/dining room,
separate kitchen
£ 550 No ___________(4)
Mead Street Large living room and
kitchen, bathroom and a
cloakroom
£ 580 The ___________(5) is
too large
Hamilton Road Living room, kitchen-
diner, and a
_______________(6)
£ 550 Too ___________(7)
Devon Close Living room, dining
room, small kitchen
£ _____________(8) None
Which two facilities in the district of Devon Close are open to the public at the moment?
____________ (9) hall and ____________ (10) pool.
2Section 2. Choose the correct answer
LATIN AMERICAN STUDIES
1. Paul decided to get work experience in South America because he wanted
A. to teach English there B. to improve his Spanish
C. to learn about Latin American life D. to improve his English
2. What project work did Paul originally intend to get involved in?
A. construction B. agriculture
C. tourism D. architecture
3. Why did Paul change from one project to another?
A. his first job was not well organized B. he found doing the routine work very boring
C. the work was too physically demanding D. his first job was boring
4. In the village community, he learnt how important it was to
A. respect family life B. develop trust
C. use money wisely D. spend time with neighbors
5. What does Paul say about his project manager?
A. he let Paul do most of the work B. his plans were too ambitious
C. he was very supportive of Paul D. he was too ambitious
PART II. PHONETICS
I. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from those of the other words.
1. A. latter B. label C. ladder D. latitude
2. A. pour B. roar C. flour D. soar
3. A. chase B. purchase C. bookcase D. suitcase
4. A. thread B. feather C. bread D. bead
5. A. Prepare B. preface C. preparation D. prejudice
II. Choose the word whose stress pattern is differently from those of the other words.
1. A. amphibian B. champagne C. cathedral D. creature
2. A. accommodation B. antibiotic C. counterclockwise D. deforestation
3. A. consciousness B. ecotourism C. biosphere D. confirm
4. A. architectural B. cosmopolitan C. appreciative D. archeologist
5. A. consolidate B. context C. conference D. confidence
PART III. LEXICO-GRAMMAR
I. Read the sentences carefully and choose the best answers to make complete ones.
1. From 1949 onward, the artist Georgia O’keeffe made New Mexico _______.
A. her permanent residence was B. where her permanent residence
3C. permanent residence for her D. her permanent residence
2. Just as remote-controlled satellites can be employed to explore outer space, _______ employed to
investigate the deep sea.
A. can be robots B. robots can be
C. can robots D. can robots that are
3. _______ is not clear to researchers.
A. Why dinosaurs having become extinct. B. Why dinosaurs became extinct
C. Did dinosaurs become extinct D. Dinosaurs became extinct
4. The first transatlantic telephone cable system was not established _______ 1956.
A. while B. until C. on D. when
5. Drinking water _______ excessive amounts of fluorides may leave a stained or mottled effect on the
enamel of teeth.
A. containing B. in which containing
C. contains D. that contain
6. In the 1820’s physical education became _______ of the curriculum of Harvard and Yale Universities.
A. to be part B. which was part C. was part D part
7. If you can win his attention ___________ for you.
A. the so much better B. the better so much
C. so much the better D. so the much better
8. The President resigned; the whiff of scandal remained ____________.
A. Otherwise B. therefore
C. immediately D. nevertheless
9. Which __________ agency do you work for?
A. ads B. advertised
C. advertising D. advertisement
10. Van Gogh suffered from depression ____________ by overwork and ill-health.
A. brought on B. coming about
C. taken up D. put through
II. Each sentence below contains 1 mistake. IDENTIFY the mistakes and WRITE THEIR
CORRECT FORMS.
1. Had the committee members considered the alternatives more carefully, they would have realized that
the second was superior than the first:
2. Malnutrition is a major cause of death in those countries where the cultivation of rice have been
impeded by recurrent drought.
3. Because the residents had worked so diligent to renovate the old building, the manager had a party.
4. John’s wisdom teeth were troubling him, so he went to a dental surgeon to see about having them pull.
45. Time spends very slowly when you are waiting for a bus to arrive
6. Judy decided to wait until after she had taken her exams before having her wisdom teeth pull.
7. Hardly the plane had landed when Adam realized that he had left the file that he needed at his office.
8. When she was asked for her opinion on the course, she said it had been a waist of time.
9. I try to remember your name but I am afraid I cannot remember it.
10. I’d prefer to do it on myself because other people make me nervous.
III. Fill in each blank with a suitable PREPOSITION or PARTICLE.
1. I know ________ experience that I do my best work early in the morning.
2. I am astonished ________ the way my students can spend all night at the disco and still remember their
prepositions next morning.
3. Is it possible to insure yourself ________ nuclear attack?
4. At school today, we had a long discussion _______ the best way to learn a foreign language.
5. “How can I discourage my boyfriend _______ trying to kiss me all the time?” “Eat plenty of garlic.”
6. Raise the gun to your shoulder, aim _______ the target, and try not to kill anyone.
7. Small children should be watched ____________ carefully.
8. Would you give up your country cottage __________ a town flat?
9. He’ll inherit the money when he comes ______________ age.
10. The performance on the first night came ______________ pretty.
IV. Write the correct FORM of each bracketed word.
1. (ADAPT)__________ to a new environment is a difficult thing for old people.
2. Police asked (PASS) ______________ if they had seen the accident happen.
3. What a (WORRY) ______________pair of children. They have to be watched every minute of the day.
4. Children are taught from young to be (RESPECT) _____________ to their elders.
5. They frequently (MOBILE) _________________ the traffic as they march through the streets.
6. He shook his head in _____________ (APPROVE)
7. He fought the illness with courage and ________________ (DETERMINE)
8. She seems (REASON) __________happy in her new job.
9. Can we (ARRANGE) _____________the meeting for next Monday at 7?
10. If you weren’t so (ACT)_______________, you wouldn’t be so fat!
PART IV. READING
I. Read the text & decide which word best fits each space by choosing A, B, C or D.
Action scenes in films
Modern cinema audiences expect to see plenty of thrilling scenes in action films. These scenes, which are
(1) __________ as stunts, are usually performed by stuntmen who are specially trained to do dangerous
things safely. (2) ________ can crash a car, but if you are shooting a film, you have to be extremely (3)
5__________ sometimes stopping right in front of the camera and film crew. At an early (4) ___________
in the production, an expert stuntman is (5) __________ in to work out the action scenes and form a team.
He is the only person who can go (6) __________ the wishes of the director, although he will usually only
do this in the (7) __________ of safety.
Many famous actors like to do the dangerous parts themselves, which produces better shots, since
stuntmen don’t have to (8) _________ in for the actors. Actors like to become (9) _________ in all the
important aspects of the character they are playing, but without the recent progress in safety equipment,
insurance companies would never let them take the risk. To do their own stunts, actors need to be good
athletes, but they must also be sensible and know their (10) ___________.If they were to be hurt, the film
would come to a sudden halt.
1. A. remarked B. known C. referred D. named
2. A. Everyone B. Someone C. Anyone D. No one
3. A. detailed B. plain C. straight D. precise
4. A. period B. minute C. part D. stage
5. A. led B. taken C. drawn D. called
6. A. over B. against C. through D. across
7. A. interests B. needs C. purposes D. regards
8. A. work B. get C. put D. stand
9. A. connected B. arranged C. involved D. affected
10. A. limits B. ends C. frontiers D. borders
II. Fill in each blank space with an appropriate word.
THE BIRTH OF THE T-SHIRT
The T-shirt, or at least the T-shirt as we know it, was born in the theatre. When Tennessee
William's play A Streetcar Named Oesire opened in New York in December 1947, a young actor (1)
____________ Marlon Brando went (2) __________ stage wearing a (3) _________ of blue jeans and a
bright, white, capped-sleeve T-shirt. It was the first time the T-shirt had been seen publicly as anything (4)
____________ an item of underwear and it set a fashion trend that was to last through (5) _____________
the end of the century. The idea for the T-shirt came (6) __________ Brando himself. He had worn one at
rehearsals for the play. The director was so impressed by the look that was created that he asked Brando to
wear the shirt in the play itself. Brando may have seen the shirt being advertised by the American
company Sears Roebuck. They had decided to market the shirt (7) ___________ a fashionable garment in
its (8) ____________ right, rather than just something to be worn (9) __________ warmth beneath a
denim workshirt (10) ___________ an army uniform. It was Brando, however, who popularized it,
especially with the release of the film version of Streetcar in 1951. A short leather jacket completed the
look that was to be adopted by teenage rebels in many countries for decades afterwards.
III. Read the following passage and choose the best answer.
Since the world became industrialized, the number of animal species that have either become
extinct or have neared extinction has increased. Bengal tigers, for instance, which once roamed the jungles
in vast numbers, now number only about 2,300. By the year 2025, it is estimated that they will become
extinct. What is alarming about the case of the Bengal tiger is that this extinction will have been caused
almost entirely by poachers who, according to some sources, are not always interested in material gain
but in personal gratification. This is an example of the callousness that is contributing to the problem of
6extinction. Animals, such as Bengal tiger, as well as other endangered species, are valuable parts of the
world’s ecosystem. International laws protecting these animals must be enacted to ensure their survival
and the survival of our planet.
Countries around the world have begun to deal with the problem in various ways. Some countries,
in an effort to circumvent the problem, have allocated large amounts of land to animal reserves. They
then charge admission prices to help defray the costs of maintaining the parks, and they often must also
depend on world organizations for support. This money enables them to invest in equipment and patrols to
protect the animals. Another response to the increase in animal extinction is an international boycott of
products made from endangered species. This has had some effect, but by itself it will not prevent animals
from being hunted and killed.
1. What is the main topic of the passage?
A. the Bengal tiger B. international boycott
C. endangered species D. problems with industrialization
2. Which of the following is closest in meaning to the world “alarming” in the first paragraph?
A. dangerous B. serious C. gripping D. distressing
3. The word “poachers” as used in the first paragraph could best be replaced by which of the following?
A. illegal hunters B. enterprising researchers
C. concerned scientists D. trained hunters
4. The word “callousness” in the first paragraph could best be replaced by which of the following?
A. indirectness B. independence C. incompetence D. insensitivity
5. The above passage is divided into two paragraphs in order to contrast.
A. a problem and a solution B. a statement and an illustration
C. a comparison and contrast D. specific and general information
6. What does the word “this” in the first paragraph refer to in the passage?
A. Bengal tigers B. Interest in material gain
C. Killing animals for personal satisfaction D. The decrease in the Bengal tiger population
7. Which of the following could best replace the word “allocated” in the second paragraph?
A. set aside B. combined C. organized D. taken off
8. The word “defray” in the second paragraph is closest in meaning to which of the following?
A. lower B. raise
C. make a payment on D. make an investment toward
9. What does the term “international boycott” in the second paragraph refer to?
A. buying and selling of animal products overseas
B. a refusal to buy animal products worldwide
C. a global increase in animal survival
D. defraying the cost of maintaining national parks
710. Which of the following best describes the author’s attitude?
A. forgiving B. concerned C. vindictive D. surprised
PART V. WRITING
I. Finish each of the sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed
before it.
1. She never seems to succeed even though she works hard.
Hard _____________________________________________________.
2. Do all the washing, please!
Let ______________________________________________________.
3. I regret not going to the airport to say good bye to him.
I wish ___________________________________________________.
4. Mick thought that we were married.
Mick was under ____________________________________________.
5. The only thing that kept us out of prison was the way he spoke the local dialect.
But for his command _______________________________________.
II. Write an essay ( about 250 words) about the following topic:
Some people say that traffic accidents are caused by the increasing number of motorbikes.
Others blame for man’s fault. Which point of view do you agree? State at least three relevant
evidences.
8ĐỀ CƯƠNG
ÔN THI
KỲ THI CHỌN HSG LỚP 11 THPT
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH
(Dành cho học sinh THP không chuyên)
Thời gian thi: 180 phút, không kể thời gian giao đề
Total: 130pts
PART I: LISTENING
Section 1. (10pts)
1. central 2. 600 3. 2 year(s) 4. garage 5. garden
6. study 7. noisy 8. 595 9. concert 10. swimming
Section 2 (10pts)
1. C 2. C 3. A 4. B 5. C
PART II. PHONETICS
I. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from those of the other words.
(5pts)
1. B 2. C 3. B 4. D 5. D
II. Choose the word whose stress pattern is differently from those of the other words. (5pts)
1. D 2. C 3. D 4. C 5. D
PART III. LEXICO-GRAMMAR
I. Read the sentences carefully and choose the best answers to make complete ones. (10pts)
1. D 2. B 3. B 4. B 5. A
6. D 7. C 8. D 9. C 10. A
I. Each sentence below contains 1 mistake. IDENTIFY the mistakes and WRITE THEIR
CORRECT FORMS. (10pts)
1. to the first 2. has 3. diligently 4. them pulled 5. Time passes
6. pulled 7. had the plane 8. waste of time 9. am trying 10. by myself
III. Fill in each blank with a suitable PREPOSITION or PARTICLE. (10pts)
1. from 2. at/by 3. against 4. about 5. from
6. at 7. over 8. for 9. of 10. off
IV. Write the correct FORM of each bracketed word. (10pts)
1. Adaptation 2. passers-by 3. worrisome 4. respectful 5. immobilize
6. disapproval 7. determination 8. reasonably 9. rearrange 10. inactive
9PART IV. READING
I. Read the text & decide which word best fits each space by choosing A, B, C or D. (10pts)
1. B 2. C 3. D 4. D 5. D
6. B 7. A 8. D 9. C 10. A
II. Fill in each blank space with an appropriate word. (10pts)
1. named/called 2. on 3. pair 4. but/ except 5. to/until
6. from 7. as 8. own 9. for 10. or
III. Read the following passage and choose the best answer. (10pts)
1. C 2. D 3. A 4. D 5. A
6. C 7. A 8. C 9. B 10. B
PART V. WRITING
I. Finish each of the sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed
before it. (10pts)
1. Hard as/ though she works, she never seems to succeed.
2. Let all the washing be done.
3. I wish I had gone to the airport to say good bye to him.
4. Mick was under the impression that we were married
5. But for his command of the local dialect, we could have been put into prison / jail.
II. Write an essay (of about 250 words) about the following topic (20pts)
Some people say that traffic accidents are caused by the increasing number of motorbikes. Others
blame for man’s fault. Which point of view do you agree? State at least three relevant evidences.
Marking scheme
The impression mark given is based on the following scheme:
1. Content: 50% of total mark: a provision of all main ideas and details as appropriate
2. Language: 30% of total mark: a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of
English language gifted upper-secondary school students
3. Presentation: 20% of total mark: coherence, cohesion, and style appropriate to the level of
English language gifted upper-secondary school students.
------The end ------

File đính kèm:

  • pdfde_cuong_on_thi_chon_hoc_sinh_gioi_mon_tieng_anh_lop_11_thpt.pdf
Đề thi liên quan